Skip to main content

Šta je ketoza?

Ketoza je metaboličko stanje u kojem određena količina energije vašeg tela dolazi iz ketonskih tela, nusproizvoda sagorevanja masti. Ovo je u potpunoj suprotnosti sa stanjem glikolize, u kojem glukoza u krvi predstavlja primarni izvor energije. Generalno, ketoza se javlja kada vaše telo metabolizira masne kiseline relativno velikom brzinom i pretvara te masne kiseline u ketone.

Nastanak keto dijete

Ketogena dijeta je razvijena 1920-ih da bi se smanjila učestalost napadaja kod dece sa epilepsijom. Iako nisu u potpunosti razumeli biološke mehanizme, medicinski stručnjaci u to vreme su znali da je povećan nivo ketona u krvi korelirao sa značajnim smanjenjem epileptičnih epizoda. Od tada, tekuća istraživanja su otkrila različite načine na koje ketoza poboljšava funkciju mozga.

Iako su mnogi ljudi svesni da ograničavanje ugljenih hidrata u ishrani i konzumiranje goriva sa sporijim sagorevanjem, kao što su zdrave masti, mogu pomoći u kontroli gladi i smanjenju telesne težine putem poboljšanog metabolizma masti, manje je poznato da prednosti ketoze idu mnogo dublje, na ćelijski nivo.

Prvo, ketoza pozitivno utiče na zdravlje mitohondrija, pokretačke snage svake ćelije u vašem telu.

Kada vaše mitohondrije ne funkcionišu, one ne mogu proizvesti dovoljno energije. Kao rezultat toga, tkiva sa visokim energetskim zahtevima, kao što su mišići, srce i mozak, pate, što dovodi do komplikacija koje mogu uključivati slepilo, gluvoću, poremećaj pokreta, demenciju, kardiomiopatiju (bolest srčanog mišića), miopatiju, bubrežnu disfunkcija i ubrzano starenje. Ketoza je efikasna u preokretanju mitohondrijalne disfunkcije jer povećava broj mitohondrija i proizvodnju oksidativnog ATP-a, posebno u neuronima.

U zavisnosti od vašeg nivoa fizičke aktivnosti, nakon posta od šesnaest do sedamdeset dva sata ili nakon ograničavanja dnevnog unosa ugljenih hidrata na 20-60 g dnevno, nakon dva do tri dana, vaše preostale rezerve glukoze su nedovoljne za normalnu oksidaciju masti i za punjenje tvoj mozak. U tom trenutku, mitohondrije u vašoj jetri počinju da proizvode tri ketonska tela: aceton, acetoacetat i beta-hidroksibuternu kiselinu.

Ceo proces proizvodnje ketona naziva se ketogeneza.

Poznato je da metabolizam ketona stvara mnogo niže nivoe oksidativnog stresa od metabolizma glukoze, što dovodi do smanjenja upale i poboljšanja zdravlja mitohondrija. Ovo je posebno važno za vaš mozak, s obzirom na neurodegenerativne poremećaje kao što je multipla skleroza.

Nemojte me pogrešno shvatiti: ne podržavam nužno ketogenu dijetu sa visokim sadržajem masti i malo ugljenih hidrata za sve.

Više informativnih video klipova na temu zdravlja i servisa koje nudimo možete naći na našem YouTube kanalu i blog vebstranici.