Skip to main content

Dali znate šta zapravo sačinjava naš imuni sistem?

Naš kompleksni imuni sistem ima 6 komponenti:
1. Limfni sistem koji je mreža organa, čvorova, sudova I tkiva koji transportuju limfnu tečnost kroz telo. Limfna tečnost sadrži bela krvna zrnca koja se bore protiv infekcija, a organi I čvorovi su mesto gde se toksini, otpad I drugi neželjeni ostaci filtriraju.
2. Respiratorni sistem, koji se sastoji od niza organa, uključujući usta, pluća, ždrelo, larinks I traheju, koji uzimaju kiseonik I izbacuju ugljen-dioksid. Disni putevi su prekriveni slojem sluzi koji zadržava patogene I druge čestice pre nego što dodju do pluća.
3. Koža koja je najveći organ tela I služi kao prepreka spoljašnom okruženju.
Imuni sistem kože sadrži oko 20 milijardi T ćelija, vrstu belih krvnih zrnaca, koje kontrolišu mikrobe kože i obrazuju imuni sistem u celini.
4. Limfociti, mala bela krvna zrnca koja traže I uništavaju patogene I orkestriraju imuni odgovor. Postoje 2 vrste limfocita I to su B ćelije koje stvaraju antitela koja napadaju bakterije I druge toksine I T ćelije koje pomažu u uništavanju inficiranih ili kancerogenih ćelija.
5. Slezina, koja čuva bela krvna zrnca I thrombocite, filtrira krv i reciklira stare crvene krvne ćelije. Takodje pomaže u borbi protiv odredjenih vrsta bakterija.
6. Creva, koja sadrže mnogo različitih vrsta bakterija I drugih organizama koji čine ono što se zove crevni mikrobiom. Dobre bakterije pomažu u kontroli štetnih kolonija loših bakterija, bore se protiv patogena proizvodnjom antimikrobnih supstanci I utiču na pH okoline creva kako bi se obezbedila hemijska barijera protiv štetnih mikroba.

Energetski potencijal i fukcijonalnost Vašeg imunološkog sistem možete proveriti u našem wellness centru Bez Granice.
Vidimo se !

Više informativnih video klipova na temu zdravlja i servisa koje nudimo možete naći na našem YouTube kanalu i blog vebstranici.