Skip to main content

Antiinflamatorna dijeta i IF faktor

Da li imate problem sa sporim zarastanjem povrede, bolovima u zglobovima i migrenom, a jedete „zdrave“ sendviče na integralnom hlebu, jedete organsku upakovanu hranu napunjenu biljnim uljem i pijete nekoliko šoljica kafe?

Pokušaj borbe sa inflamacijom bez popravljanja ishrane je kao gašenje požara u kući sa vodom s jedne strane, i benzinom s druge strane.

Šta čini hranu zapaljivom?

Postoji najmanje desetine faktora, uključujući količine i proporcije različitih masnih kiselina, količinu antioksidanata i drugih hranljivih materija, i glikemijski uticaj hrane.

Ali to nije tako lako kao što bi moglo zvučati jer neke namirnice imaju faktor koji izaziva i smanjuje upalu. Narandža, na primer, sadrži antioksidante koji mogu da se bore protiv upale, ali cela čaša soka od pomorandže sadrži koncentrovane prirodne šećere koji mogu imati blagi upalni efekat. Slično tome, dobar masni komad bifteka sadrži dovoljno zasićenih masti da izazove upalu kod mnogih ljudi, ali takođe sadrži i antiinflamatorne mononezasićene masti.

Veb stranica Inflammationfactor.com može vam pomoći da odredite inflamatorni faktor.

Neke pogodne antiinflamatorne namirnice uključuju:
  • Ananas, koji je bogat enzimom zvanim bromelain, koji proizvodi supstance koje pomažu u borbi protiv bolova i upale
  • Plavo, crveno i ljubičasto voće i povrće, koje sadrži

Antioksidativne flavonoide koji ograničavaju upalu, sprečavaju razgradnju tkiva, poboljšavaju cirkulaciju i promovišu jaku kolagensku matricu

  • Đumbir, za koji su dve studije sa Univerziteta Džordžija pokazale da može pomoći u borbi protiv upale i smanjenju bolova u mišićima izazvanih vežbanjem u dozama od 2 g dnevno. Samo skuvajte nekoliko kriški đumbira, iscedite sok od komada đumbira veličine loptice za golf ili dodajte đumbir u smuti.
Ostale antiinflamatorne namirnice su:

Beli luk, paprika, peršun, tamno lisnato zelje, luk, losos, avokado i jabukovo sirće.

Dali ste čuli za FODMAP dijetu? Ona Vam moze pomoći ako patite od gastrointestinalne probleme.

Za više informacija posetite nas u Augusta Cesarca 17 ili pozovite na telefon 069 2070827

Zapratite nas na našem Youtube kanalu zdravljebezgranice za više ovkvih informacija o zdravlju.

Više informativnih video klipova na temu zdravlja i servisa koje nudimo možete naći na našem YouTube kanalu i blog vebstranici.